In veel gezinnen is (hardop) bidden best lastig. Het vinden van de juiste woorden, twijfels en vragen, onzekerheid – het kan er toe leiden dat aan tafel niet of nauwelijks hardop wordt gebeden. Toch is het goed om met bidden te oefenen en het voor te doen. Hier een speelse tip.

Bidden op een speelse manier

Misschien is het een idee om af en toe tijd te nemen om op een speelsere manier te bidden, bijvoorbeeld op zaterdagavond.

Hoe gaat het in zijn werk? Neem een kom met water, (papieren) bloemblaadjes (in ieder geval moet het fleurig zijn en het moet blijven drijven), en steentjes of knikkers.
Het water in de kom staat voor het water van de doop: God heeft zich met ons verbonden en we mogen alles met Hem delen. We mogen Hem danken voor alle fijne dingen, en we mogen de moeilijke dingen bij Hem neerleggen. Het water van de doop laat de moeilijkheden wegstromen en de mooie dingen drijven.

Vraag aan alle gezinsleden om ten minste een blaadje in het water te leggen waar je dankbaar voor bent, en een steen voor een situatie waar je voor wilt bidden. Je mag vertellen waarvoor je bidt of dankt, maar dat hoeft niet.

Ook dit is bidden.

Hardop bidden na het eten

Samen bidden kan ook op andere avonden en zonder water. Vraag voor of na het eten of er nog gebedspunten zijn en bidt daar hardop voor. Misschien is het de eerste keer wat onwennig, maar misschien valt het na een keer proberen heel erg mee.

Meer ondersteunende tips

Kijk voor meer tips die kunnen helpen bij de geloofsopvoeding op de pagina ‘Gezinnen’.