In het afgelopen seizoen hebben we enkele gemeentegesprekken gevoerd. Het doel van deze gesprekken is om (nieuwe) verbindingen te leggen tussen de generaties. In de gesprekken zoeken we naar manieren waarop oudere en jongere generaties samen in een kerkdienst het geloof kunnen vieren.
Afgelopen donderdag 28 september 2017 mochten we ds. Nynke Dijstra verwelkomen in de Ontmoetingskerk. Zij werkt voor de Protestantse Kerk in het missionaire team en heeft veel ervaring als gemeentebegeleider. We hadden haar uitgenodigd met de vraag of zij ons een stapje verder zou kunnen brengen in de gemeentegesprekken over vieren met alle generaties samen.

Spelregels voor een opbouwende ontmoeting

Veranderingen in de liturgie kunnen gemakkelijk leiden tot onvrede of conflicten. Daarom is het van belang om allereerst stil te staan bij de spelregels voor een opbouwende ontmoeting. Nynke Dijkstra onderstreepte het belang van de Bijbelse opdracht ‘Verdraag elkaar in liefde’. Die liefdevolle verdraagzaamheid voorkomt het denken in stereotyperingen, helpt om echt naar de ander te luisteren en reikt het geduld aan dat nodig is om verrast te worden door de overwegingen van de ander. Zo blijkt dat veel lievelingsliederen samenhangen met levensverhalen of met belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Een snel uitgesproken oordeel over een lied maakt het voor de ander lastiger om haar of zijn hart te openen.

Daarnaast stond Nynke Dijkstra met ons stil bij de vraag waarom we kerkdiensten houden. Het eerste doel is God de lof zingen. Vieringen zijn dus voor alles uit bedoeld om dank te brengen en Hem te prijzen. De eerste vraag is niet: heb ik hier iets aan, maar: maken we samen Gods naam groot? Daarnaast is de kerkdienst een instrument om ons toe te rusten voor de dienst in de wereld.

Onze focus zou niet moeten liggen op welke liederen mogen hoe vaak wanneer gezongen worden, maar op de onderliggende vragen naar het doel van de kerkdienst en van de gemeente.

Handvatten om na te denken over de invulling van onze vieringen

Tot slot gaf Nynke Dijkstra nog enkele handvatten om als kerkenraad en gemeente na te denken over de invulling van onze vieringen. De eerste tip is om ruimte te maken voor gemengde sporen: gijzel elkaar niet in één kerkdienst waar alles een plek moet krijgen. In de tweede plaats is het wel van belang om de kerkdienst inspirerend te laten zijn voor jong en oud (en voor verschillende stromingen). Ten derde is het goed om in stappen te denken: een verandering hoeft niet in een keer en totaal te zijn. In tip vier wees Nynke Dijkstra op het belang van een gezamenlijke trektocht: neem de gemeente mee, zet een stap en evalueer. Tot slot: laat het gemeenteleven en het geloofsleven niet afhangen van alleen de zondagse eredienst.

De avond eindigde met een mooie oefening waarin we met elkaar doorspraken over onze lievelingsliederen.