Een keer per maand komen (doop)ouders samen om met elkaar vragen en ervaringen uit te wisselen rond geloofsopvoeding. Tijdens deze inspirerende avonden volgen we het boekje Voorleven. In gesprek over opvoeden en geloven.

Het boek geeft praktische tips om in het gezin handen en voeten te geven aan geloofsopvoeding. Dit is er één van:

Vier de doopdag

In onze kerk krijgen de doopouders een doopkaars bij de doop van hun kind. De meeste ouders bergen vervolgens de kaars zorgvuldig op om op een later moment, als het kind uit huis gaat, de kaars eventueel mee te geven.

Het volgende is echter ook mogelijk. Steek elk jaar de doopkaars even aan op de doopdatum. Eet met elkaar een gebakje, maak het moment feestelijk en bijzonder. Zo leert het kind als baby en peuter dat z/hij gedoopt is en dat het een fijne en feestelijke gebeurtenis is. Wat later in de tijd zal het kind misschien vragen gaan stellen. Het is dan een mooi moment om onder het genot van slagroomtaart over de betekenis van de doop door te praten.

En o ja. In onze gemeente schrijven de ouders ook een doopbrief aan het kind. Tijdens het vieren van de doop is het een prachtig moment om die brief voor te lezen, als het kind er aan toe is.

Meer tips?

Kijk voor meer handige tips op de pagina voor Gezinnen op deze site.